Deetere-E.Houben

Deetere, drie Dieterse Volksverhalen – Etienne Houben

Deze compositie i.o.v. Drumband Fanfare de Eendracht Dieteren is gebaseerd op 3 Dieterse sagen.

 
deel I: de Duivelse Rovers. De rovers waren huurlingen van de Slotvrouwe van Echt. Vanuit haar roofslot tiranniseerden en plunderden zij de grensstreek. Na de klok van middernacht duiken de rovers op, verjagen en doden de wachters en drijven kostbaar vee voor zich uit naar het gehate slot.
deel II: Danse Macabre; de 'Juffrouw zonder kop'.
'In de bossen houdt een geheime vrees de mensen 's nachts op een afstand van het het slot’. Hier woonde de gehate adelijke dame. In het jaar 1498 werd zij door de burgers meedogenloos onthoofd. Daarom vervolgt zij hen als geest tot in het laatste geslacht: "Een bloedrood zwierend kleed dekt de slanke gestalte der juffrouw en in haar handen rust haar bloedend hoofd” ..
 deel III: De Auvelmenkes.
 In de Koppelberg te Dieteren schijnen de Auvelmenkes te wonen. Het is een lustig en ijverig Kaboutervolkje. 's Nachts komen ze tevoorschijn en trekken ze door het dorp. Voordat de mensen 's avonds hun deuren op slot deden, zetten de moeders hun potten en pannen voor de deur. De Auvelmenkes gingen ijverig aan de slag en poetsten en schuurden tot het vaatwerk glom als zilver. In ruil daarvoor werden ze beloond met spijs en drank. Maar wanneer je vrekkig was of ze bedroog, dan was je overgeleverd aan hun ondeugendheid..

 

Titel: Deetere ( Drie Dietserse Volksverhalen )

Componist: Etienne Houben

Divisie: +- 2e/1e div

Sectie:
A2/A4

Repertorium:nee

Tijdsduur: 6 min

Partituur: Deetere.pdf

Opname: Deetere1.mp3 Deetere2.mp3 Deetere3.mp3

prijs: € 72,50

Bestel hier

Terug